Anadolu'daki üretim güney limanlara taşınacak
İncesu Organize Sanayi Bölgesi ile TCDD birlikteliğinde "Demiryolu Lojistik Merkezi Projesi" hayata geçirilecek. Sanayiciler, ürünlerin demir yoluyla güneydeki limanlara ulaştırılmasını hedefliyor.

Fotoğraf: Murat Asil/AA
İLGİLİ HABERLER

Yeni demir ağlar, yeni arayışlar, yeni bağımlılıklar…

Türkiye kapitalizminin yeni stratejisi: Anadolu’ya OSB’ler göçü!
Kayseri - İncesu Organize Sanayi Bölgesi (OSB), TCDD Genel Müdürlüğü ile "Demiryolu Lojistik Merkezi Projesi"nde yer alıyor. Proje kapsamında, Kayseri başta olmak üzere çevre illerdeki sanayicilerin üreteceği ürünlerin taşınacağı yük merkezi hedefleniyor.
Ocak ayında kazının başladığı projeyle yaklaşık 170 bin metrekare alanda bölgenin en büyük raylı sistem yük merkezi oluşturulacak.
Yük merkezi, yaklaşık 2 kilometrelik demir yoluyla Kayseri-Niğde demir yoluna entegre edilerek, sanayicinin ürünleri İncesu OSB durağından güneye hareket ederek önce Mersin daha sonra ise İskenderun limanlarına taşınacak.
İncesu OSB Başkanı İrfan Püsküllü, AA muhabirine, 12,5 milyon metrekareyle Türkiye'nin ilk 15 OSB'si arasında yer aldıklarını söyledi.
Püsküllü, “Yaklaşık 6 bin kişinin istihdam edildiği OSB'de Kayseri ihracatına 125-130 milyon dolar civarında katkı sağlıyoruz” dedi.
Fotoğraf: Murat Asil/AA
”TCDD ile birlikte yaklaşık 1 milyar lira yatırım yapmış olacağız”
Püsküllü, proje ile ilgili "Projenin TCDD'ye maliyeti 2025 yılı için yaklaşık 116 milyon lira, 2026 yılı sonuna kadar ise toplamda 384 milyon lira civarında bir yatırım buraya organize ediliyor. Devlet Demiryolları ile 170 bin metrekare bir lojistik yük merkezi yapmaya çalışıyoruz. Buranın İncesu OSB'ye maliyeti ise yaklaşık 400 milyon lira civarında. Proje bittiğinde TCDD ile birlikte yaklaşık 1 milyar lira yatırım yapmış olacağız" bilgilerini verdi.
İktidarın demiryolu planı
İktidarın ulaşım planında öncelikli yeri demir yolu tutuyor. Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek bir mesajında şunları söylemişti: “Şu anda bizim önceliğimiz sanayi bölgelerinin liman bağlantısını sağlayıp rekabet gücümüzü artırmak. Şöyle söyleyeyim, önümüzdeki 25-30 yıl içerisinde 70 milyar dolarlık demir yolu yatırımı yapacağız.”
Planlara göre 2029’a kadar 2 bin 765 km’lik hızlı tren yolu, 484 km konvansiyonel demir yolu, 76 km yüksek hızlı tren ve 262 km çok yüksek hızlı tren yolu yapımı planlanıyor.
2053’e kadar ise 6 bin 196 km hızlı tren hattı, bin 474 km konvansiyonel hat, 622 km yüksek hızlı tren ve 262 km çok yüksek hızlı tren hattı olmak üzere toplam 8 bin 554 km demir yolu hattı yapımı planlanıyor. (Ekonomi Servisi)
Evrensel'i Takip Et